Harde Wener


​​​​​​​Vroeger hadden ze geen taart. Nou ja, dat wil zeggen, er was geen luchtige cake. Als ze een taart wilden maken, dan gebruikten ze als ondergrond meestal een plaat van een soort bros koekdeeg, vergelijkbaar met zandkoekjes.

De koninklijke harde wener

graag geziene gast op Paleis Het Loo


Moest de taart wat hoger worden, dan zorgden lagen van ditzelfde deeg voor structuur. Overigens was taart tot het begin van de vorige eeuw in Nederland niet in de winkel te koop. Mensen bakten zelf thuis wel vlaaien of suikerbrood, maar patisserie was alleen voor de echte rijken.


Aardig in dit verband is de beroemde anekdote over de Franse vorstin Marie Antoinette, die eind 18e eeuw maar niet begreep waarom het volk morde omdat het brood te duur was. Ze antwoordde: "Dan eten ze toch gewoon gebak?" Ze schijnt het overigens nooit echt gezegd te hebben, maar het verhaal paste wel bij haar houding van minachting voor het volk. Een houding die haar in 1793 letterlijk de kop kostte.

De eerste 'harde weners' voor het koningshuis 

De heer Van Beuningen, eigenaar van een buitenhuis in Vierhouten grenzend aan het kroondomein, moest na een grote jachtpartij met onder meer Prins-gemaal Hendrik het buffet verzorgen. Het was namelijk de gewoonte om na een jachtpartij het geschoten wild uit te stallen en dan ter plekke samen een maaltijd te nuttigen. Voor het dessert werd een taart besteld bij Bakkerij Piet van der Horst (de grootvader van de huidige Bakker Piet) in Elspeet. 

KONINKLIJK JACHTBUFFET

Opa Piet creëerde een mooie, wat hogere taart met drie lagen koekdeeg, afgewisseld met gele room en pudding, en geglaceerd met suikermassa. Als decoratie koos hij voor gekonfijte sinaasappelschillen, een toepasselijk oranje accent. De Harde Wener van Piet viel zozeer in de smaak, dat hij een vaste gast werd aan het koninklijk jachtbuffet (de taart, niet opa Piet).


kleinere partjes

Een Harde Wener is - met zijn afwisselend harde en zachte lagen - niet makkelijk 'schoon' aan te snijden. Speciaal voor de horeca hebben wij daarom kleinere eenpersoons taartjes gemaakt, in alles identiek aan de Harde Wener taart, maar makkelijker per gast uit te serveren. Een heerlijk fris en krokant dessert met een koninklijk tintje. Precies zoals opa hem vroeger maakte. koek met abrikozenmoes en gele room, afgemaakt met fondant en crème. Zeer populair op Paleis 't Loo en omstreken.

Bakker Piet, leverancier aan het hof

Bakker Piet is geen officieel hofleverancier. Toch zijn wij er trots op dat we een aantal maal per jaar de traditionele Harde Wener taart mogen leveren aan het koningshuis. Zo blijft een oud gebruik in ere.