Bierbostelbrood


Bierbostel. Dát vonden wij nu een origineel ingrediënt om te verwerken in brood. Helemaal plantaardig en 't maakt brood mals en vezelrijk. Wij bakken hier superlekkere en voedzame bierbostelbroodjes van. Maar wat is het eigenlijk? En wat heeft het met bier te maken?

Gerst: goed voor bier en brood

Al is bierbostel plantaardig, het groeit niet in deze vorm in de natuur. Het is ook niet zoiets als een plantje wat je kunt oogsten. Nee, bierbostel is het gerstgraan dat overblijft na het brouwen van bier. Voor de bierbrouwer zijn het slechts de moutresten, voor onze bakkers is het een duurzaam, ambachtelijk en gezond ingrediënt.

Streekproduct

Het bierbostel dat wij gebruiken komt uit de buurt, bij de Burg bierbrouwerij in Ermelo. Wij vullen dat aan met tarwe van onze eigen akker, nabij Uddel. Kortom: een streekproduct pur sang. Met het gebruik van bierbostel leveren wij een bijdrage aan het hergebruik van grondstoffen, want weggooien is écht niet altijd nodig!

Historie

In de zestiende eeuw was het voor bakkers vanzelfsprekend om bierbostel te gebruiken in hun desem. Door de bostel werd het brood smaakvol, mals en vezelrijk. Bovendien zit het bomvol eiwit want de koolhydraten zijn tijdens het bierbrouwproces onttrokken. En dat het ook het cholesterolgehalte verlaagt, dát wisten ze vijfhonderd jaar geleden nog niet.

brood met MINDER SUIKER

Brood van bierbostel is een gezond brood met minder suikers. Dat zit zo: bierbostelbrood begint al tijdens het bierbrouwen. In het brouwwater wordt mout (geplette, gedroogde graankorrels) toegevoegd. Meestal is dat gerstemout, maar bij Burg Bieren gebruiken ze diverse soorten graan voor de vele soorten bier. Het beslag - mout en water - wordt verwarmd tot ongeveer 80 graden celsius. Hierbij veranderen de eiwitstructuren en de suikers uit de granen lossen op in het brouwwater. Door het verlies van suikers zit er relatief meer eiwit en voedingsvezel in bierbostel dan in nieuw graan. De suikers zitten dus in het bier en niet in de bierbostel. 

Bierbostelbrood: Te verkijgen in onze bakkerij

In ons bierbostelbrood is ambacht, karaktervolle smaak en vitaliteit bij elkaar gebracht in één product. En het is gewoon te koop in onze winkel in Elspeet. Met een plak oude kaas of rauwe ham is het echt een traktatie! En trek je daar een lekker Burgbiertje bij open? Dan is de cirkel rond. Heb jij ons bierbostelbrood al geproefd? Weet je een leuk recept of tip om mee te variëren? Laat het ons weten! Plaats een comment op onze Facebookpagina