Puur Veluws brood


Uniek bij Bakker Piet: Puur Veluws brood. De hoofdingrediënten komen uit een straal van 20 kilometer rond de bakkerij. Het graan van onze eigen velden rond Elspeet wordt gedorst en gemalen in de molen van Wapenveld en tot verschillende soorten brood gebakken in onze bakkerij. 

Brood uit de buurt

We eten in Nederland heel wat producten die duizenden kilometers gereisd hebben. Tomaten uit Spanje, kiwi's uit Nieuw Zeeland, noten uit Californië... we vinden het heel gewoon. Maar al dat gereis is natuurlijk niet zo goed voor het milieu. Het zou beter zijn als we zo veel mogelijk producten uit eigen streek zouden consumeren. Dat is de gedachte achter Puur Veluws streekbrood van Bakker Piet. Afkomstig van duurzame productie in de eigen regio.

'Mijn grootvader Piet zou zijn ogen uitkijken in de huidige bakkerij, maar ook al snel ontdekken dat er in de basis weinig veranderd is. Sterker, veel van het goede, oorspronkelijke van vroeger komt terug in de moderne bakkerij. Zoals ons Puur Veluws streekbrood.'

Ronny van der Horst

Graan

De ambachtelijke productie van ons brood begint op de velden rond Elspeet, waar akkerbouwer Aart Versteeg uit Uddel speciaal voor ons tarwe en spelt verbouwt en oogst. Daarbij gebruikt hij zo min mogelijk kunstmatige groeistoffen en bestrijdingsmiddelen. Ons graan heeft dan ook een Milieukeur.

Drogen en dorsen

De tweede stap is het schonen (dorsen) en drogen van de tarwe en spelt. Vervolgens gaat het schone graan naar de Poldergraaan in Wapenveld, waar het door de wind vermalen wordt tot meel. Hier komen ook de verschillende meelsoorten tot stand. Van schoongezeefd bloem voor Puur Veluws Wit, tot het vezelrijke mengsel van meel en zaden voor Puur Veluws Volkoren.pure SMAAK!
De laatste stap is natuurlijk het bakproces. Ook hier gebruiken wij weer veel ambachtelijke technieken, en bovendien ons eigen desem. Dit betekent enerzijds dat Puur Veluws brood soms tot wel 24 uur moet rijzen. Ook zijn de broden minder gelijkmatig van vorm dan machinaal gemaakte broden. Er kunnen wat 'wilde' scheuren ontstaan, maar de korst is heerlijk knapperig. En de smaak...!

wit

Net als alle 'Puur Veluws' broden gemaakt van ons eigen graan, geteeld door Aart Versteeg. Gemalen en gezeefd, voor een heerlijk vers streekbrood.

meergranen

Ons eigen graan van akkerbouwer Aart Versteeg, gemalen bij de molen in Wapenveld en aangevuld met zaden. Dit vezelrijke brood geeft ook uw kiezen wat te malen. 

volkoren

Brood van eigen graan, water, desem, snufje zout en verder niks. Gemaakt van de hele graankorrel en dus VOLkoren! Dat is duurzaam, gezond streekbrood.

donker

Het graan van onze eigen velden, gemalen in de molen bij Wapenveld. Wij voegen er wat zaden aan toe, en mout voor de kleur. Eerlijk Veluws brood met milieukeur.

Erkend streekproduct 

Het Erkend Streekproduct certificaat betekent dat grondstoffen uit een bepaalde streek ook in diezelfde streek verwerkt worden, met respect voor het behoud en beheer van de karakteristieke waarden van het landschap en de natuur. Producten met het keurmerk Erkend Streekproduct voldoen ook aan het EKO-keurmerk of de Milieukeur. Puur Veluws behoort tot onze meest populaire producten, en tientallen restaurants en hotels in de regio zetten het elke dag op tafel.