Bierbostelbrood

Bierbostel. Dát vonden wij nu een origineel ingrediënt om te verwerken in brood. Het is helemaal plantaardig en maakt brood mals en vezelrijk. Wij bakken hier superlekkere en voedzame broodjes van: bierbostelbroodjes. Maar wat is het eigenlijk? En wat heeft het met bier te maken?

Gerst: goed voor bier en brood

Al is bierbostel plantaardig, het groeit niet in deze vorm in de natuur. Het is ook niet zoiets als een plantje wat je kunt oogsten. Nee, bierbostel is het gerstgraan dat overblijft na het brouwen van bier. Voor de bierbrouwer zijn het slechts de moutresten, voor onze bakkers is het een duurzaam, ambachtelijk en gezond ingrediënt.

Streekproduct

Het bierbostel dat wij gebruiken komt uit de buurt, bij de Burg bierbrouwerij in Ermelo. Wij vullen dat aan met tarwe van onze eigen akker, nabij Uddel. Kortom: een streekproduct pur sang. Met het gebruik van bierbostel leveren wij een bijdrage aan het hergebruik van grondstoffen, want weggooien is écht niet altijd nodig!

Historie

In de zestiende eeuw was het voor bakkers vanzelfsprekend om bierbostel te gebruiken in hun desem. Het zorgde voor een goede smaak en textuur. Bovendien zit het bomvol eiwit want de koolhydraten zijn tijdens het bierbrouwproces onttrokken. Dat het ook het cholesterolgehalte verlaagt. Overigens: dát wisten ze vijfhonderd jaar geleden nog niet. Maar vandaag de dag vertellen wij je dat er natuurlijk maar al te graag bij.

Bierbostelbrood: Te verkijgen in onze bakkerij

In ons bierbostelbrood is ambacht, karaktervolle smaak en vitaliteit bij elkaar gebracht in één product. En het is gewoon te koop in onze winkel in Elspeet. Met een plak oude kaas of rauwe ham is het echt een traktatie! En trek je daar een lekker Burgbiertje bij open? Dan is de cirkel rond. Heb jij ons bierbostelbrood al geproefd? Weet je een leuk recept of tip om mee te variëren? Laat het ons weten! Plaats een comment op onze Facebookpagina