Bierbostel
brood

Bierbostelbrood


Bierbostel. Dát vonden wij nu een origineel ingrediënt om te verwerken in brood. Helemaal plantaardig en 't maakt brood mals en vezelrijk. Wij bakken hier superlekkere en voedzame bierbostelbroodjes van. Maar wat is het eigenlijk? En wat heeft het met bier te maken?


gerst: goed voor
bier en brood


Bierbostel is plantaardig, maar groeit niet zo in de natuur. Het is het gerstgraan dat overblijft na het brouwen van bier. Voor de brouwer zijn het moutresten, voor onze bakkers een duurzaam, ambachtelijk en gezond ingrediënt. Het bierbostel dat wij gebruiken komt uit de buurt, van de Burg bierbrouwerij in Ermelo, aangevuld met tarwe van onze eigen akker nabij Uddel. Zo ontstaat een echt streekproduct. Met het gebruik van bierbostel dragen wij bij aan het hergebruik van grondstoffen. Weggooien is écht niet nodig!



Van oude bakkerstradities met bierbostel tot smaalvol en gezond desembrood

Lees meer over de historie


In de zestiende eeuw was het voor bakkers vanzelfsprekend om bierbostel te gebruiken in hun desem. Door de bostel werd het brood smaakvol, mals en vezelrijk. Bovendien zit het bomvol eiwit want de koolhydraten zijn tijdens het bierbrouwproces onttrokken. En dat het ook het cholesterolgehalte verlaagt, dát wisten ze vijfhonderd jaar geleden nog niet.

Brood met minder suiker

Brood van bierbostel is een gezond brood met minder suikers. Dat zit zo: bierbostelbrood begint al tijdens het bierbrouwen. In het brouwwater wordt mout (geplette, gedroogde graankorrels) toegevoegd. Meestal is dat gerstemout, maar bij Burg Bieren gebruiken ze diverse soorten graan voor de vele soorten bier. Het beslag - mout en water - wordt verwarmd tot ongeveer 80 graden celsius. Hierbij veranderen de eiwitstructuren en de suikers uit de granen lossen op in het brouwwater. Door het verlies van suikers zit er relatief meer eiwit en voedingsvezel in bierbostel dan in nieuw graan. De suikers zitten dus in het bier en niet in de bierbostel.




Aandacht en respect voor het ambacht


Het lijkt zo eenvoudig. Graan, water, gist en een beetje zout. Kneden, rijzen, bakken... en je hebt brood. Toch is er brood en brood. Het verschil maken wij met pure granen, vaak van het eigen veld, gemalen met windmolens in onze streek. Met volle aandacht en respect voor het ambacht. Dat is óns brood.

.



Een uniek brood met karakter en vitaliteit:
Verkrijgbaar in onze bakkerij

Met liefde gebakken


In ons bierbostelbrood is ambacht, karaktervolle smaak en vitaliteit bij elkaar gebracht in één product. En het is gewoon te koop in onze winkel in Elspeet. Met een plak oude kaas of rauwe ham is het echt een traktatie! En trek je daar een lekker Burgbiertje bij open? Dan is de cirkel rond. Heb jij ons bierbostelbrood al geproefd? Weet je een leuk recept of tip om mee te variëren? Laat het ons weten! Plaats een comment op onze Facebookpagina.





We kunnen het bij je bezorgen!

Da's makkelijk genieten...


Je kunt onze bakkersproducten in de winkel afhalen of er zelfs meteen van genieten in het restaurant, maar je kunt ze ook eenvoudig via onze webshop bestellen. En wij bezorgen aan huis!