Harde
Wener

Harde wener


Bakker Piet is geen officieel hofleverancier. Toch zijn wij er trots op dat we een aantal maal per jaar de traditionele Harde Wener taart mogen leveren aan het koningshuis. Zo blijft een oud gebruik in ere.


DE KONINKLIJKE HARDE WENER
Graag geziene gast op Paleis het Loo

Vroeger hadden ze geen taart. Nou ja, niet zoals wij die kennen. Er was geen luchtige cake, maar een bodem van bros koekdeeg, een beetje zoals zandkoekjes. Wilde men een hogere taart, dan stapelden ze gewoon lagen van datzelfde deeg. Taart was tot het begin van de vorige eeuw trouwens niet te koop. Mensen bakten thuis vlaaien of suikerbrood, maar echte patisserie was alleen voor de rijken. Bekend is het verhaal over de Franse vorstin Marie Antoinette, die zou hebben gezegd: “Dan eten ze toch gebak?” Ze schijnt het nooit echt gezegd te hebben, maar het paste wel bij haar houding een die haar in 1793 letterlijk de kop kostte.



Van een vorstelijke jacht op het Kroondomein tot
een dessert rechtstreeks uit Elspeet

Het verhaal van de Harde Wener


De heer Van Beuningen, eigenaar van een buitenhuis in Vierhouten grenzend aan het kroondomein, moest na een grote jachtpartij met onder meer Prins-gemaal Hendrik het buffet verzorgen. Het was namelijk de gewoonte om na een jachtpartij het geschoten wild uit te stallen en dan ter plekke samen een maaltijd te nuttigen. Voor het dessert werd een taart besteld bij Bakkerij Piet van der Horst (de grootvader van de huidige Bakker Piet) in Elspeet.

KOning van het dessert


Een Harde Wener is met zijn afwisselend harde en zachte lagen niet makkelijk 'schoon' aan te snijden. Speciaal voor de horeca hebben wij daarom kleinere eenpersoons taartjes gemaakt, in alles identiek aan de Harde Wener taart, maar makkelijker per gast uit te serveren. Een heerlijk fris en krokant dessert met een koninklijk tintje. Precies zoals opa hem vroeger maakte. koek met abrikozenmoes en gele room, afgemaakt met fondant en crème. Zeer populair op Paleis 't Loo en omstreken.

Aandacht en respect voor het ambacht


Bij ons draait alles om het ambacht. Elke dag werken we met volle aandacht aan onze producten, met respect voor grondstoffen, traditie en de mensen die ervan genieten. Zo brengen we de échte smaak van de bakker terug naar de buurt.

.







We kunnen het bij je bezorgen!

Da's makkelijk genieten...


Je kunt onze bakkersproducten in de winkel afhalen of er zelfs meteen van genieten in het restaurant, maar je kunt ze ook eenvoudig via onze webshop bestellen. En wij bezorgen aan huis!